08-06-2017 11:09:00 büyüt küçült

Şadan Kaptanoğlu, denizciliğin en üst konseyi olan BIMCO’ya başkan seçildi

Şadan Kaptanoğlu, denizciliğin en üst konseyi olan BIMCO’ya başkan seçildi Dünya denizciliğinin 112 yıllık en üst konseyi olan BIMCO’ya ilk kez bir kadın ve ilk kez bir Türk başkan olacak. Şadan Kaptanoğlu, Roma da yapılan BIMCO genel kurulunda konseyin gelecek dönem başkanı seçildi.

Dünya denizciliğinin en büyük ve en etkili şirketlerinin üçte ikisini temsil eden BIMCO’nun Olağan Genel Kurulu, 6 Haziran 2017 tarihinde Roma’da gerçekleştirildi. Genel Kurul’da yeni Başkan olarak Anatassios Papagianopoulus, gelecek dönem başkanı olarakda Şadan Kaptanoğlu seçildi. Kaptanoğlu, 2019 yılının Haziran ayında ise BIMCO’nun Yönetim Kurulu Başkanı olacak.

Dünya ticaretinin yüzde 90’ını temsil eden denizcilik sektörünün en üst çatı kuruluşu olan BIMCO (The Baltic and International Maritime Council - Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi), 112 yıldır dünya armatörlerine öncülük ediyor, sektörün gelişimine yön veriyor. BIMCO, denizcilik endüstrisinin dünya çapında daha üst seviyelere taşınabilmesi, ülkeler arası ticaretin sorunsuz gerçekleşebilmesi için öncelikle altyapıyı hazırlıyor, bu ticaretin karşı karşıya kalabileceği riskleri azaltıyor, tehlikeleri önlemeye çalışıyor. Dünya deniz ticaretinin kurallarını 300’ün üzerinde sözleşmeyle belirleyen BIMCO, bu sözleşmelerin geliştirilmesi ve güncellenmesi, böylece sözleşme standartlarının yükseltilmesi için çalışmalar yapıyor. Kuruluş, ticari tarafların sözleşme ve hükümler üzerindeki yorum farkından kaynaklanan uyuşmazlıkları da azaltmaya yardımcı oluyor.

Şadan Kaptanoğlu, “Dünya armatörlerini temsil ediyor olacağım”

“BIMCO, dünyada ve ülkemizde denizcilik camiası için çok önemli, lider bir kuruluştur. Şu andan itibaren BIMCO’da Gelecek Başkan, sonra Yönetim Kurulu Başkanı, son olarak da Geçmiş Dönem Başkanı olarak 6 sene boyunca dünya armatörlerini temsil ediyor olacağım. Yüz yıllık bu dev organizasyonun ilk kadın ve ilk Türk başkanı olmanın gururu ve heyecanını yaşıyorum. Kadınların iş hayatında yaşadığı zorluklar herkesçe biliniyor, ben de iş hayatında her zaman erkeklerden daha çok çalışmak zorunda kaldım. Buna rağmen hem ülkemde hem de denizcilik camiasında tüm paydaşlarımdan büyük destek gördüm. Çok şanslı bir insanım. Yapacak çok işimiz, dünya denizlerinde Türk gemileriyle taşıyacak çok yükümüz var. Bugün ekonomik alanda birçok konuda dünyaya ün salmış başarımızı, denizciliğimizin gelişmesi için yapacağımız reformlarla gerek hükümetimizin yapıcı politikalarının desteğiyle gerek özel sektör, kamu, üniversitelerimiz ve STK’larımızın el ele çalışmalarıyla daha da ileriye taşıma hedefinde olacağız. Dünya denizciliğinin en önemli çatı kuruluşu olan BIMCO’da benden önce hizmet eden tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim, bu inançlar ışığında devraldığım bu bayrağı Türk ve dünya denizcilerine hizmet etmek için onurla taşıyacağım.

Daha evvel BIMCO’nun Başkan Yardımcılığını yapmış olan değerli büyüğüm Eşref Cerrahoğlu’na ve tüm Türk ve uluslararası denizcilere yürekten teşekkür ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti’ni kuruluşundan bugünlere hatta daha evvelinden günümüze, büyük bir sorumluluk ve aşkla taşıyan soylu atalarımızdan devraldığımız denizciliğimizi, daha da büyüyeceğine inandığım Türk Ticaret Filomuzla, genç gemilerimizle, donanımlı limanlarımızla, milli harikalar yaratan tersanelerimizle; sektörümüzü yaşatan her bir ferdimizin; hukukçusundan, doktoruna, üniversitelerimizin değerli hocalarından, genç öğrenci kardeşlerimize, balıkçısı, tedarikçisi, kaynakçısı tüm hizmet sağlayıcılarına kadar emek verip, gelişmesine katkı sağlayan her bir ferdimizle birlikte daha çok önemli makamlarda gururla temsil etmeye devam edeceğim.”

Şadan Kaptanoğlu kimdir?

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nden mezun olan Şadan Kaptanoğlu, sonraki eğitim hayatına İngiltere’de devam etmiştir. London City College Denizcilik bölümünde okumuş olan Kaptanoğlu, City University Cass Business School’da Denizcilik, Finans ve Ticaret alanında yüksek lisans yapmış ve doktorasını De Montfort Üniversitesi’nde  tamamlamıştır.

Ocak 2014’e kadar aile şirketi olan H.İ Kaptanoğlu Denizcilik Grubu’nda Genel Müdür olarak görev alan Kaptanoğlu, kariyerine Kaptanoğlu Denizcilik Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi olarak devam etmektedir.
IMEAK Deniz Ticaret Odası’nda Yönetim Kurulu Üyesi olan Şadan Kaptanoğlu aynı zamanda Piri Reis Üniversitesi’nde de Mütevelli Heyeti Üyesi’dir.
Şadan Kaptanoğlu, 2008’de Londra’da SeaTrade Ödülleri kapsamında "En Başarılı Genç Denizci" ödülünün de sahibi olmuştur.
Kaptanoğlu, 28 Mayıs 2013 tarihinde dünyanın en önemli uluslararası sivil denizcilik örgütü olan Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi'nin (The Baltic and International Maritime Council-BIMCO) Başkan Yardımcılığı’na seçilmiştir. BIMCO İcra Kurulu Üyesi de olan Kaptanoğlu, kuruluşun ilk kadın başkan yardımcısı olarak da tarihe geçmiştir.
Kaptanoğlu aynı zamanda  Lloyd’s Register Gözetim Ltd. Şirketi ile Rina Denizcilik ve Belgelendirme Ltd. Şirketinin Türkiye Komitelerinin Başkanı’dır.
Şadan Kaptanoğlu, evli ve iki kız çocuğu annesidir.