16-09-2014 11:47:00 büyüt küçült

Karadeniz Bir Çınarını daha Kaybetti...

Karadeniz Bir Çınarını daha Kaybetti... Karadeniz'in Ünlü Simalarından Trabzonspor'un ilk Başkanı Ali Osman Ulusoy Vefat Etti...

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Türkiye - İran İş Konseyi Başkanı da olan işadamı Ali Osman Ulusoy (87) için önce kent merkezindeki Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile Meydan semtindeki Ulusoy Şirketler Grubu'nun da olduğu bina önünde ayrı ayrı tören yapıldı. Ulusoy için daha sonra cenazesinin götürüldüğü İskenderpaşa Camisi'nde tören düzenlendi.

Buradaki törene, Ali Osman Ulusoy'un eşi Zehra, kızı Hülya, kardeşi Sefer Ulusoy'un yanı sıra Eski Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy, işadamı Başaran Ulusoy, Trabzonspor Kulübü Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu ve kulüp yöneticilerinin yanı sıra İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Seyfullah Hacımüftüoğlu, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay ve vatandaşlarla çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende, Haluk Ulusoy, Başaran Ulusoy ve diğer yakınları gözyaşlarını tutamadı.

Ulusoy'un cenazesi, törenin ardından bir süre omuzlarda taşındıktan sonra cenaze aracına konularak ikinci tören için Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'ne götürüldü.

Burada Ulusoy için saygı duruşunda bulunulmasının ardından başlayan törende konuşan Trabzonspor Kulübü Başkanı Hacıosmanoğlu, Trabzonspor'un kurucu üyesi Ulusoy'u kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını belirtti.

Ali Osman Ulusoy için söylenecek çok şeyin olduğunu anlatan Hacıosmanoğlu, "Hakikaten Trabzon gibi bir şehirde 90 yıla yakın yaşayıp arkasından hiç söz söylettirmeyen bir insan olarak yaşamak her kula nasip değildir. Cenab-ı Allah bizlere de nasip etsin" diye konuştu.

Ulusoy'un dik duruşuna vurgu yapan Hacıosmanoğlu, "Günümüzde Trabzon gibi bir şehirde hem de ülkemizde bu kadar uzun yıllar yaşayıp dik durup adam gibi yaşamak her kula nasip değil. Cenab-ı Allah bizlere de nasip etsin. Adam gibi ölmek de her kula nasip değil. Cenab-ı Allah ona nasip etti, bizlere de nasip etsin. Acımız büyük. Kendisine Allah'tan rahmet kederli ailesine ve Trabzonspor camiasına başsağlığı ve sabır diliyorum" ifadesini kullandı.

Trabzonspor Divan Kurulu Başkanı Ali Özbak da Ulusoy'un vefatından üzüntü duyduklarını belirterek, "Trabzonspor olarak bugün herkes benim yaşadığım acı bir dram yaşıyor" dedi.

Özbak, Ulusoy'un kulübün köklerine su döken önemli önderlerden biri olduğunu anlatarak, "Kulübümüzün ölen tüm kurucu üyelerinin önünde saygıyla eğiliyorum. Ruhları şad olsun. Allah onlara rahmet etsin. Mekanları cennet olsun" diye konuştu.

Ali Osman Ulusoy'un Türk bayrağı ve Trabzonspor'un renklerini taşıyan bayrağa sarılı cenazesi, tören sonrası cenaze aracına konularak götürüldüğü Of ilçesinde toprağa verildi.

Ulusoyla Karadeniz Turu!

Abdurrahman Yıldırım

ayildirim@htgazete.com.tr

Ali Osman Ulusoy’u 1983 yılında bir grup gazeteciyle Türkiye’nin limanlarını gezerken Trabzon durağında tanıdım. Bir hemşeri olarak da sohbet ettik. Aradan birkaç yıl geçmeden Hamsiköy’ün meşhur olmuş lokantası Konakoğlu’nda yemek yerken yine rastlaştık. Sonra Uzungöl’de tatil yaparken Ulusoy Şirketler Grubu’nun stratejisini belirlemek için yöneticileriyle buraya geldiğini gördüm. Her yıl toplantısını orada yaparmış.

TEK KOLLU KEMENÇECİ: Yanında kemençecisi de vardı. Çalmaya başladığında kemençecinin tek kollu olduğunu fark ettim. Sol kolu yerine metal bir çengeli vardı. Kemençeyi çengel ile tutup sağ eli ile yayı vuruyordu. Kendisiyle röportaj yaptım. 70 yaşını geçmiş, dördüncü kuşağı gören bir dedeydi. Ali Osman Ulusoy ile otobüslerde küçük bir ortaklık ilişkisi vardı. Kendi otobüsüyle arada bir Trabzon-İstanbul seferi yapıyordu. Tek kolla, ağır vasıta kullanıyordu. Ehliyet sordum “Var, ne olacak, ehliyet araba sürmüyor ki” dedi. “Hiç trafik kontrolüne yakalanmadınız mı” dediğimde “Ehliyeti siz verdiniz” diyormuş. O zamana kadar hiç kaza yapmamış ve herhangi bir kazaya karışmamıştı. Ali Osman Ulusoy istediğinde kemençe çalmaya hazır nazır olarak her yere gidiyordu.

İRAN’LA KARŞILIKLI SEVGİ: Daha sonraki yıllarda çeşitli yerlerde, dış ülkelerdeki gezilerde de karşılaştık. Hem Trabzon Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığı hem de TOBB Başkanvekilliği yapıyordu. Son olarak buna Türk İran İş Konseyi Başkanlığı’nı da ekledi. İran’ı çok sevdi, İran’la ticarete inandı. İranlılar da onu sevdi. Hatta ölümünü duyar duymaz Türk İran İş Konseyi Başkan Yardımcısı Bilgin Aygül’ü aramışlar. Cenazede karşılaştığımız Bilgin Aygül “İran’da kendisini çok seviyorlardı. Şimdi mesaj gönderdiler. Tahran veya Tebriz’de bir ticaret sanayi odasının salonuna Ali Osman Ulusoy ismini verecekler” dedi.

YERELLİĞİ TERCİH ETTİ: Hep beyefendiydi, kibardı, kravatlıydı. Etrafından saygı görürdü, özellikle de Karadeniz’de.

Çünkü o Karadeniz’de yaşamayı ve iş yapmayı, daha fazla büyümeye ve Karadeniz dışına çıkmaya tercih etmişti. Yerelden büyümeyi tercih etmişti. 1.500 kişiye istihdam sağlıyordu. Onun bu bölgede yapabildiği veya bu coğrafyanın ona sunduğu bu kadardı. Tam bir Trabzon ve Karadeniz âşığıydı. Trabzon Sanayi ve Ticaret Odası’nın 32 yıllık Meclis Başkanlığı’nı yaptı, 20 yıl TOBB Başkanvekilliği ve üç dönem de Türk İran İş Konseyi Başkanlığı’nda bulundu. Trabzon’un futbol takımı dışındaki bir yüzü ve markası oldu.

HER ŞEY ZAMANINDA: Trabzon’da 1.523 yılında yapılan İskenderpaşa Camii’ndeki cenaze namazına İstanbul ve Ankara’dan gelenler yanında Karadenizli iş çervreleri, İran’dan, Gürcistan’dan ve Azerbaycan’dan gelenler de katıldı. Böyle bir kalabalığın içinde caminin inşa edildiği yılda dikildiği tahmin edilen koca çınar ağacına takıldı gözüm. Ali Osman Ulusoy, Karadeniz ve Trabzon iş dünyası için bir çınar ağacıydı. Bir ay önceye kadar aktifti ve kalıcı ciddi bir rahatsızlığı bilinmiyordu. 87 yaşında zatürreeden hayata veda etmiş. Şirketinin sloganı “Her şey zamanında”ydı. Bu da mı öyle?