17-03-2017 15:59:00 büyüt küçült

İngiltere Kraliyet Tıp Derneği

İngiltere Kraliyet Tıp Derneği Dünya Organ Nakli Derneği'nin seçilmiş Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal'a bir ödül daha verildi... 1805 yılında kurulan ve 25 binin üzerinde üyesi olan İngiltere Kraliyet Tıp Derneği, onursal üyeliklerin en üst kademesi olan "Distinguished Fellowships" ödülünü, ilk defa Prof. Dr. Mehmet Haberal'a verdi.

Uzun değerlendirmeler sonucu derneğe kabul edilmiş, dünya çapında 25 binin üzerinde üyeden oluşan İngiltere Kraliyet Tıp Derneği, onursal üyeliklerin en üst kademesi anlamına gelen "Distinguished Fellowships" ödülünü, uzun yıllar önce gündemine almış, ancak bugüne kadar kimseye vermemişti.
Derneğin yönetim kurulu, 7 yıllık bir araştırma sonucunda bu önemli ödülün Prof. Dr. Mehmet Haberal'a verilmesine karar verdi; böylece 212 yıllık maziye sahip İngiltere Kraliyet Tıp Derneği, ilk kez bir biliminsanına bu statüde ödül vermiş oldu.

"Prof. Dr. Haberal insanlığa hizmet eden bir biliminsanı"

İngiltere Kraliyet Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Babulal Sethia konuşmasında, Prof. Dr. Haberal' ı Ankara'da ziyaret ettiğini söyleyerek "Ben sayın Haberal'ın Ankara'da temelinden itibaren başında bulunarak kurduğu Başkent Üniversitesi'ni ziyaret etme ayrıcalığını yaşayanlardanım. O yerleşke tek bir ağaçtan 4 buçuk milyon ağaca ulaşş durumda.  Başkent Üniversitesi ve kurumlarında yaklaşık 11 bin kişi bulunuyor. Bunların hemen hepsinin yüzlerinin güldüğünü gördüm. Bu beni çok etkiledi. Bunu buradaki sağlık kuruluşlarında ve üniversitelerde ne sıklıkla görüyoruz? Ayrıca Dünya Organ Nakli Derneği seçilmiş Başkanı Prof. Dr. Haberal, sadece sıfırdan bir üniversite kurmakla kalmadı, aynı zamanda muazzam akademik çalışmalar da yürüttü. Sayın Haberal, dört tanesi İngilizce olmak üzere tam 10 kitap yayımladı ve iki bine yakın makalesi var. Kendisi gerçekten de Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinde böbrek ve karaciğer nakli konusunda en geniş kişisel tecrübeye sahip bir kişi" diye konuştu.

Prof. Dr. Nadey Hakim; "Prof. Haberal uluslararası alanda bir biliminsanı"
"Prof. Haberal, binlerce böbrek ve karaciğer nakli gerçekleştirdi. Kendisi Türkiye ve dünyada 35 tane tıp derneğine üye. Yine tıp alanında yaptıklarından dolayı Türkiye ve dünyada 31 tane ödüle sahip. Ülkesini her şeyden çok seven Prof. Haberal, uluslararası çapta bir biliminsanı" dedi.

Prof. Dr. Haberal; "Bu ödül şahsımdan öte ülkem için önemli"
"Burada sizin gibi ayrıcalıklı kişilerle olmak benim için onur verici. Ben bu konuşmamı hazırlarken kariyerimde en önemli yeri tutan hocam Thomas Starzl'ı da anlattım. Kendisi ilk başarılı karaciğer naklini 1967'de gerçekleştirmişti. Bilindiği gibi bütün ülkelerde knonik organ hastaları var. Hasta çok yeteri kadar organ yok. Sağlam organlarla aramızdan ayrılanların o organlarının hastalara takılmasını sağlayabilirsek birçok kronik organ hastasına yeniden yaşam sağlamış olacağız"
Haberal; "İngiltere Kraliyet Tıp Derneği 1805 yılında kurulmuş bir dernek ama sadece bir dernek değil. Aynı zamanda bir eğitim merkezi. Yılda 200'den fazla bilimsel organizasyonlar düzenleyen bir dernek. Bu bilimsel çalışmaları içinde dünyada bilim yönüyle faaliyet gösteren insanları da değerlendiriyor. Bu değerlendirmeler öyle kısa dönem yapılan değerlendirmeler değil. Bu sene bana "Distinguished Fellowships" ödülünü derneğin üyesi olarak takdim ettiler. Kendilerine teşekkür ediyorum. Bu Türk tıbbının nerelere geldiğini, hangi düzeye ulaşğını gösteriyor. Şahsımdan öte ülkem için önemli. Ne mutlu ki ülkemiz var, ben bu ülkeyi kuran Atatürk ve arkadaşları ve aziz şehitlerimizi rahmetle, şükranla anıyorum. Onlar olmasa biz bunların hiçbirini yapamazdık. Amacımız bu ülkeyi her zaman yüceltip yükseltmektir. Ülkemiz, bilimde, teknikte, sanatta dünyada Atatürk'ün söylediği gibi asrın medeniyet seviyesine ulaştı. Özgürlük ve adalette de aynı konuma gelelim ve diğer ülkelere örnek konumda bulunalım. Ülkemizin bayrağını en yükseklerde dalgalandıralım."